Algunes normes i funcionament

Què és un refugi de muntanya i com entendre el seu funcionament.

Els refugis de muntanya són espais a la natura que ens permeten aproximar-nos a ella. Hi ha refugis de molts tipus i a diferents alçades i cadascun amb les seves peculiaritats, dificultats, avantatges i comoditats, tan pel que fa als usuaris, com pel que respecte als guardes.

Però en qualsevol cas, sempre són espais en llocs especials i amb una pròpia personalitat. El fet d’estar en aquests paratges naturals, normalment defineix la seva necessitat d’existir i alhora dificulta tota la seva gestió. Les dificultats per l’abastiment d’aigua, les temperatures extremes, etc, modelen les característiques pròpies de cada refugi. I el funcionament concret dels refugis és el que els defineix i allunya d’altres funcionaments, com són d’hotels o cases rurals.

Així doncs, és difícil fer una explicació extensiva de com funcionen tots els refugis de muntanya, però aquí us intentem explicar com seria en general, el comportament, els habits i actituds que són comuns en molts refugis.

La majoria de clients que venen al refugi són persones avesades al funcionament de refugis de muntanya, doncs en són usuaris habituals. Aquest apartat està adreçat a totes aquelles persones que volen provar per a primera vegada allotjar-se en un refugi. Un refugi no és un hotel. Un refugi, ofereix una experiència única de proximitat amb la natura, un caliu i ambient de muntanya, pròxim i especial, però en cap cas és un hotel. En un refugi hi han molts espais comuns i és necessari respectar la convivència amb la resta d’usuaris i seguir les normes de funcionament que ho permeten.Si la vostra expectativa és allotjar-vos en un hotel d’estil romàntic íntim i dutxa a l’habitació a un cost baix, segurament, el refugi no respondrà les vostres expectatives. Per contra, si el que voleu és un lloc a on gaudir de la natura, tenir un tracte pròxim, amb totes les explicacions que necessiteu, menjar bo i casolà i no us importa conèixer altra gent i compartir espais, el refugi, encara que mai hi hagueu estat, pot ser una experiència molt agradable. Experiència que pot gaudir tothom, des de muntanyencs experimentats a persones amb poca experiència, joves, grans o famílies.

El nostre refugi, consta de 5 habitacions, de 8-4-6 places cadascuna. Hi ha 2 habitacions amb lliteres i 3 altres, amb mansarda al nivell del terra. A diferència d’un hotel, aquí no es reserva per habitacions, si no per places. És evident que sempre intentarem situar a tots els membres d’un grup junts i en la mesura del possible separats d’altres grups, en habitacions on puguin estar sols, per la seva comoditat. Però sovint, si hi ha molta gent allotjada al refugi, és possible compartir habitacions amb altres hostes, com en un alberg.

Wc i dutxa fora de les habitacions.

Les habitacions consten de dels llits, coixins, mantes i/o edredons. Caldrà dur un sac o sac-llençol per poder accedir-hi.

A continuació, us adjuntem una llista de normes pel funcionament dins del refugi

 • El refugi està obert fins les 22:30h de la nit. A partir d’aquest moment es farà silenci a tot el refugi (a les habitacions també) i es tancarà el bar, el menjador i l’accés principal però durant tota la nit restarà oberta la porta d’ emergències que dona accés a les habitacions. Això permetrà entrar i sortir a qualsevol hora del refugi però es demana que es faci amb silenci, doncs possiblement hi hagi gent dormint.
 • Les habitacions s’han de deixar a les 9:00 del matí, per tal que es pugui realitzar la neteja al refugi. Les habitacions del refugi estan pensades per anar a dormir, l’espai on fer vida i activitat és el menjador, el bar i sobretot, durant les hores de sol per fer activitats a l’aire lliure. La situació privilegiada del refugi, al mig del bosc, amb una xarxa de camins ens permet moltes activitats a realitzar des del refugi. La temperatura de la calefacció de les estances a l’hivern, està organitzada d’acord aquest funcionament, a primera i última hora, es puja per garantir el confort quan estan ocupades i durant el dia que és quan teòricament no hi ha ningú a les habitacions, resta més baixa.
 • Els horaris d’esmorzar i sopar, són a les 8:00h del matí i les 19:30h de la tarda, respectivament. Si és necessari canviar l’horari (especialment al matí per anar d’hora a fer activitats que així ho requereixin), es parlarà amb els guardes prèviament. Especialment a l’hivern, sovint fem esmorzars molt més d’hora perquè es puguin realitzar les activitats de muntanya en horaris adequats.
 • Pels que prefereixin cuinar-se i no gaudir del sopar o esmorzar que oferim al refugi, recordar que hauran de ser totalment autosuficients. El refugi no disposa de cuina lliure d’us públic. Així doncs, qui es vol cuinar, cal que es dugui fogonet, olles, plats, oli, menjar, etc. Hi ha un espai amb una taula d’inox per fer-se el menjar i després entrar al menjador a menjar.
 • Per pujar a les habitacions és necessari fer-ho amb les sabatilles que trobareu a l’entrada del refugi o amb calçat propi net que no sigui l’usat en les activitats de muntanya realitzades. Evitarem mals olors en els dormitoris i embrutar les habitacions.
 • No es pot pujar menjar ni begudes a les habitacions. El menjar es desarà a l’habitació de l’entrada del refugi o es preguntarà als guardes.
 • El material de muntanya (esquis, pals, piolets, grampons, etc) no s’entrarà al refugi, es deixarà a la saleta de l’entrada.
 • Les dutxes es podran utilitzar de 17.00 a 22.00 del vespre.
 • No està permesa l’entrada d’animals a dins del refugi. Si el gos està acostumat i parlant-ho previament amb els guardes, pot restar a la saleta d’entrada.
 • El refugi està en el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, amb un règim de protecció especial, així que agrairíem que respectéssiu l’entorn del refugi i tinguéssiu cura dels vostres residus.

Val a dir que hi ha una sèrie de normes que pensem no és necessari escriu-re-les, doncs responen al sentit comú i a la bona voluntat per la convivència mútua sent aplicables a qualsevol lloc d’ús públic de l’entorn de les muntanyes, però posem alguns exemples, com pot ser:

 • En cas de neu intentar situar els cotxes de forma que no molestin el pas de la màquina lleva-neus, ni altres usuaris. La màquina lleva-neus, té un paper molt important durant l’hivern per facilitar l’accés a tots els usuaris, al pàrquing del refugi i de fet a tots els pàrquings a on neva asidualent, sempre s’agraeix que es tingui en compte i imperi l’empatia amb els altres usuaris.
 • No tirar-se en trineu just a l’entrada del refugi. Hi ha molts llocs al voltant del refugi a on fer-ho i si es realitza aquesta activitat just a l’entrada, únic accés del refugi per on passa tothom, la neu s’acaba compactant i gelant, fent que els pròxims usuaris puguin relliscar.
 • Les llums d’habitacions, passadissos i lavabos, s’activen manualment, així que es demana que quan no s’estiguin utilitzant, s’apaguin.

A mesura que passen els anys, anem detectant explicacions del funcionament que poden servir d’ajud a usuaris poc acostumats a refugis de muntanya a fer-se a la idea d’on estan anant. Si després de la vostra experiència creieu que manca alguna explicació, no dubteu a fer-nos-ho saber per mail: refugidelgerdar@gmail.com o al 619.04.44.76.

Esperem que us hagi servit d’ajut per planificar els vostres dies de festa i malgrat que acabem de dedicar tot un espai a normes i això sempre fa una mica de mandra, animar-vos a provar, doncs el Refugi del Gerdar és un lloc magnific que permet gaudir d’una natura única als Pirineus, amb el bosc d’avets més gran de la Península, estanys glacials propers dins el Parc Nacional, pistes d’esquí a 6km i muntanyes per fer raquetes i esquí de muntanya. Bon accés amb cotxe, estiu i hivern que facilita ampliar el radi d’acció de les activitats a realitzar i sobretot, bon menjar i la intenció de procurar un bon ambient amb els nostres hostes.

Us esperem!!

A %d bloguers els agrada això: